За жалост това не е поредната черногледа представа, а живата реалност. Свързвам я с поговорката:“Човек е това, което яде” и ето тук е разковничето на проблема. Според изследванията българите се хранят с най-големите боклуци в света и по консумация на опасни храни се нареждаме на първо място. Именно поради тази причина сме и една от най-болните нации.
1/3 от хранителните продукти, с които се храним съдържат генномодифицирани организми, откъдето разбираме защо през последните години се увеличава броят на хората, болни от рак, стомашни проблеми, най-различни видове алергии, аномалии, метаболитни нарушения, намален имунитет и т.н. Буквално погледнато излиза, че ние се храним с отрова в минимални количества, която с времето се натрупва и лека-полека ни убива, разяждайки ни отвътре, довеждайки едно по едно редица заболявания.
Това го потвърдиха и от Националната лаборатория за изследване нагенномодифицираните храни, или така наречените ГМО, която призна, че в продуктите на пазара се съдържат именно от тези организми и още по-лошото е, че те се съдържат двойно над установените допустими норми. В 30 % от храната ни има ГМО, откъдето идват и промените в клетките ни, а оттам и болестите. Тази тенденция за храните мутанти получава бум за последните 5 години, през които е установено наличието на ГМО в съдържанието на 1304 продукта. Ето и конкретни примери, в които има наличие на над 2% от генномодифицираните продукти (максимално разрешеното е 0,05 %): царевичния тостерен хляб “Златна Добруджа”, “Шпек народен”, сурови кебапчета, соеви брашна, както и вафлите “Фемили”, “Кредо” и “Лачита”.
Може да обобщим, че сред най-опасните храни са саламите, кренвиршите и вафлите. За кренвиршитене стана дума в по-горните примери, но затова ще споменем няколко думи сега, като първото, което трябва да знаем е, че в по-голямата част от тях, както и в повечето “месни” колбасиняма месо, а се правят от месни отпадъци и палмово масло. В тях са наблъскани всевъзможни неща като кожи от свине и крави, вътрешности, оцветители, соя, нишесте, сол, подправки за вкус, изобилие от вода и сгъстители под формата на колоиден гел. В част от тях има и хистанин, който довежда до главоболие, кожни заболявания, алергии, възпаления и заболявания на стомаха.(ВИДЕО)
Освен това опасните хранителните продукти, съдържащи ГМО, причиняват тумори, астма, както и стерилитет при новородените, погълнали токсините чрез млякото на майката.
Тези храни са убийци, защото в тях се съдържа соево брашно или соя, които почти в цял свят са генномодифицирани. До тях се нареждат и другите ГМО-култури като рапица, царевица и памук, които са сред разрешените за отглеждане в ред държави. Най-лошото е, че тези култури преминават и по съседните растения в радиус от 30 км., което е нещо наистина катастрофално, защото и другите стават такива.
Да се надяваме, че от екоминистерството у нас, притежаващо специализирана лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда ще правят обстойни анализи, както на генномодифицираните организми в храната, така и на тези намиращи се в околната среда. Към момента министър Нона Караджова е вложила усилията си за присъединяването на лабораторията към европейската мрежа, което се очаква да се осъществи утре на заседанието на управителния съвет в италианския град Испа.
Нека България не допусне заложените поправки преминали през комисиите за околната среда и земеделието. Може спокойно да последваме примера на страни като Италия, Швейцария и Ирландия, където въвеждането на ГМО е абсолютно забранено.
Ето защо по всичко личи, че за благото на народа трябва и ние да постъпим като тях, иначе здравословните проблемите на нацията, не ще стихнат вовеки.
"Мрак за светлина" - призив на...
В Брюксел решили да се подиграят с Бълга...