Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2010 07:12 - Позволиха ГМО, само го прикрива ли!
Автор: daljinkata Категория: Други   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Тези дни бе разгласена радостната вест, че парламентът е наложил пълна забрана за отглеждането на генномодифицираните организми в България.(ВИДЕОТО ТУК) Първи ние, отRAZKRITIA.COM, писахме в интернет пространството за това.

Сега обаче се оказа, че истината е съвсем друга, самият министър на екологията Нона Караджова заяви:”Това беше един компромисен вариант на създалото се напрежение. Смятаме, че с това закриваме темата за известно време.”

Какво ще рече това: “за известно време”? Месец, два… или както е казал народа “ от ден до пладне”?

Явно с всичко се цели да ни баламосат, за да настъпи затишие, тъй като за управляващите това им е най-угодно.

Към момента обстановката в страната е нестабилна, в условие на криза сме и е налице негодуванието на хората, проявени в обществени протести, какъвто е и този срещу ГМО в България.

Ето защо властта бе принудена да даде заден ход по въпроса като й се наложи да запази равновесието между хората с парите и хората с бюлетините, изигравайки много умело спектакъла си, за да подлъже протестиращите. И както бе написано в интернет сайт:”За да си мълчат, на депутатите от опозицията били раздадени пари, апартаменти, коли и други стоки и вещи от “първа необходимост”, “…специалистите на ГЕРБ (Граждани Ербап Ръфат Баница) ще отпразнуват пировата си победа в известно столично заведение. Те били похвалени за майсторството си лично от премиера.”

Напрактика, отново сме измамени!!!

И истината е, че решенията на парламента не са отразени в протокола на НС, а първоначалните промени ще бъдат приети на извънредно заседание, за което не се знае някаква определена дата.

Освен това…

“Измененията, върху които ще действа забраната, предвиждат още да се намали сегашната 30-километрова зона около защитените територии отНатура 2000″, около която не могат да се отглеждат генномодифицирани организми.”, което си е чисто и просто вратичка в закона.

Ще попитате защо?

Отговорът е следният, защото тези ГМО-култури имат свойството да преминават върху съседните култури, в радиус от 30 км., което предизвиква верижна реакция като и те стават такива, тъй като мутантите са по-силни и надделяват над обикновените растения. Впоследствие всички наоколо се заразява.

Любопитен факт е, че производителят на ГМО е монополис в областта си и има патент за семената, при което хората отиват, купуват си нужното, посяват го и имат реколта, но на следващата година човекът трябва отново да ги закупи, тъй като няма право да ги използва повторно.

По-лошото в случая е, че съседката земя вече е заразена, от същите тези ГМО-култури и компанията има правото да осъди собственика, с доводите, че е откраднат патентованият им продукт, въпреки че сам се е пренесъл и заразил посевите. Така, от една страна, съседът ще произвежда ГМО, а от друга, може да бъде глобен за солидна сума, тъй като няма как да докаже, че не е откраднал семената, а са били заразени.

И тук се връщаме на темата.

В България е прието предложението за промени в Закона на генномодифицираните организми, но сега тепърва ще се гласува на второ четене.

Също така, забраната важи за защитената територия от “Натура 2000”, но това цялата територия на страната ли е?

Ако не, то базирайки се на по-горе написаното, нека драгият ни читател сам да си даде отговорите?!



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: daljinkata
Категория: Други
Прочетен: 156657
Постинги: 117
Коментари: 25
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930